Намери дистрибутор

Case study

 \Case study

Квартал Маакри – Талин

Първокласно решение за пожароизвествяване в сърцето на Талин, Естония

За проекта
Комплексът Maakri-Kvartal се намира в столицата на Естония – Талин. Проектът включва нови модерни високи сгради, както и реставрирани архитектурни паметници на културата и свързва историческото сърце с новата част на Талин. Новият бизнес комплекс, разположен в центъра, предлага обща площ от 36 000 м². Кварталът Маакри включва седем търговски сгради: 30-етажна висока 110 метра сграда, нова 10-етажна сграда, нова 4-етажна сграда и четири 3- до 4- етажни сгради от началото на 20 век, които са защитени като архитектурни паметници.
В допълнение към офис и търговски площи, са изградени конферентен център заедно с няколко ресторанта със съответните открити площи – всички с неповторима гледка към града и морето. Три много модерни, новопостроени високи сгради напълно ще се сливат с четири исторически структури от началото на 20 век, които са реновирани и разширени.

Предизвикателства
Системите за пожароисвестяване в комплекса Маакри трябва да отговаря на наредбата за пожарна безопасност на високи сгради EVS 812-8: 2018. , която изисква интеграция на пожароизвестителната система с гласова система за евакуация EN54-16. В случай на пожар, алармата трябва да звучи 30 секунди, а системата за евакуация трябва да възпроизвежда предварително записано съобщение 30 секунди и те трябва да се повтарят, докато алармата не бъде отменена от панела.
Най-голямото предизвикателство по време на инсталацията беше, че комуникацията на панелите трябва да бъде по-малка от 3 секунди. Според стандарта EN-54-2 е разрешено закъснение от 10 секунди, но Естонскияторгани за пожаробезопасност изискват закъснение по-малко от 3 секунди. За синхронизиране на сигнали и действие на панелите бяха използвани модули MIO22 и програмиране на панели. Панелът с аларма е настроен закъснение 1-3 секунди, а другите панели -0 секунди, което гарантира, че звънци и съобщения за евакуация ще звучат едновременно на всички етажи. С това решение всички закъснения на комуникацията между панелите са по-малко от 3 секунди.
Друго голямо предизвикателство бяха програмирането на панели, комуникация, пренасочване на аларми и предприемане на действия по зоните за аларма. Това беше решено чрез програмиране на логически функции на панели с ProsTE, но при събитие в системата се записваха до 40 събития наведнъж в нехронологичен ред. Това създаваше сеиозен проблем за намиране на истинската причина за ларма. Този проблем беше решен с актуализиране на софтуера 5.9.5 от Телетек Електроникс през януари 2019 г.

Решение
Системите на Телетек Електроникс бяха избрани поради факта, че позволяват интеграция и синхронизиране с гласова система за евакуация, отговаряща на EN54-16 и Modbus връзка. На естонския пазар има малко пожароизвестителни системи, които биха могли да се конкурират с тези изисквания.
Системата за пожароизвестяване на комплекса включва:
• 9 адресируеми пожароизвестителни алармени панели Iris, свързани в мрежата
• 1513 детектори Senso Iris S130
• 88 детектора SensoIris T110
• 194 ръчни пожароизвестителя MCP150
• 28 Адресируеми входно-изходен модули MIO22
• 57 Адресируем модули MIO04

Системата функционира безпроблемно от наяалото на 2019 г